Онлайн-семінар «Це не передати словами»: пошук мови в оповідях про особистий досвід війни Росії проти України

26.01.2024

25 січня 2024 року Надія Пастух представила результати свого дослідження «Це не передати словами»: пошук мови в оповідях про особистий досвід війни Росії проти України» на черговому онлайн-семінарі серії Української асоціації усної історії «Поле. Ризики. Війна».

Один зі способів збагнути, як люди розуміють свій досвід і роблять його частиною своєї ідентичності, – це звернути увагу на те, як вони його словесно репрезентують – через які теми й ідеї, через які події в минулому, через які наявні інтертекстуальні ресурси, зрештою – через які слова й засоби вираження. Саме пошук й осмислення спільних або схожих наративних технік в оповіді про особистий досвід війни – у фокусі наукової уваги Надії Пастух, яка від початку повномасштабного вторгнення Росії документує усноісторичні свідчення українців як в Україні, так і закордоном. У межах цього семінару Надія обговорила один з етапів у дослідженні цих питань – польове вивчення досвіду українських втікачів від війни, які знайшли прихисток у німецькому місті Білефельд. У другій частині доповідачка зосередила увагу на перших результатах осмислення почутих досвідів та відстеження тих шляхів, через які співрозмовники намагаються конструювати свою оповідь про досі незнанний та складний для омовлення досвід війни.

Надія ПАСТУХ – кандидатка філологічних наук. Наукові інтереси повʼязані з дослідженням української традиційної культури, зокрема фольклорної традиції українських погранич, образної системи українського фольклору, народної оповідної традиції, а також із фіксацією та аналізом усних наративів про травматичні й героїчні події ХХ–ХХІ століть, зокрема про злочини проти української нації та народний опір 1940-х—1960-х років і про досвід війни Росії проти України.

Запис семінару можна переглянути тут